Prof. Dr. Barış Korkmaz
“Ah Şu Otizm” kitabının yazarı ve otizm konusunda Türkiye’nin en önemli uzmanlarından biri nöroloji uzmanı olan Prof. Dr. Barış Korkmaz, bu videoda otizm çeşitleri, otizm aşamaları ve otizm testleri hakkında bilgi veriyor.
Otizm serimizin ilk videosu olan “Otizim Nedir?” konulu ilk videomuza şuradan ulaşabilirsiniz:
Otizm Çeşitleri konusu tıp alanında halen tartışmalı bir konu. Fakat temel olarak zihinsel geriliğin eşlik ettiği formlar ve zihin gelişiminin normal veya normalden daha üstün seviyede devam ettiği formlar olmak üzere ikiye ayrılabilir. Bu formlara “yüksek işlevli otizm” ve “düşük işlevli otizm” deniyor. Bazı vakalarda otizm normal bir gelişim evresinden sonra çocuklukta ortaya çıkabiliyor.
Otizimin ortaya çıkış nedeni çeşitli psikolojik travmalara ya da aşı, beslenme gibi nedenlere bağlansa da esas olarak geneketik faktörler belirleyici. Otizmin nedenlerini belirlemek için halen yoğun araştırmalar sürdürülüyor.
Otizm insanlarda oldukça sık görülüyor. Her 42 insandan 1’inde görülüyor. Erkeklerde daha sık görülüyor. Otizmde epilepsi de oldukça sık görülüyor, yaklaşık %30 oranında.
Otizimin Aşamaları Nelerdir?
Otizim Gelişen bir beyinde ortaya çıkıyor. Muhtemelen doğum öncesindeki bazı aksamalarla ortaya çıkıyor. Gelişimsel aşamalar çocuğun yaşına göre tespit ediliyor. 8 aylık dönemde ilk belirtiler göülebiliyor. 18 aylıkken bazı taramalar yapılabiliyor. Kesin tanı ise 3 yaşında konuyor. Bunun nedeni çocuğun konuşmasının otizm konusunda ayırt edici bir özellik taşıması.
Otizm Testleri
Otizm tanısı için kesin bir biyolojik, psikoloji bir test yok. Yine kullanılan bazı yardımcı testler var. Bu testler klinik gözlemlere yardımcı oluyor. Bu testlerden en çok kullanılanları CARS (The Childhood Autism Rating Scale) ve ADOS (Autism Diagnostic Observation Schedule).
CARS Testi ilegili detaylı bilgi için videomuza bakabilirsiniz:
Otizimin Tedavisi
Otizime neden olan beyindeki anormallikler tam olarak düzeltilemeyecekse de bu belirtiler kendiliğinden ortadan kalkabilir ve adaptasyon yeteneği geliştirilebilir. Erken dönemde yapılan tedavilerle %20 ye kadar iyileşmeler gözlemlenebiliyor. Bu terapilerin yanında ilaç terapisi de uygulanabilir. Uykusuzluk, saldırganlık iştahsızlık gibi davranış sorunları için ilaç tedavisi çok etkili.
İlaç tedavisinden çok daha önemli olan ise otizimi kavramak, otizimin seyri hakkında bilgi sahibi olmak.
Prof. Dr. Barış Korkmaz’ın yazdığı ve otizm hakkındaki en kapsamlı Türkçe kaynak olan “Ah Şu Otizm” kitabına şuradan erişebilirsiniz: https://abayayin.com/ah-su-otizm/
Otizmle ve güncel psikolojik gelişmelerle ilgili bilgilerden haberdar olmak için ABA Psikoloji kanalına abone olmayı unutmayın!
—-
Bizi sosyal medyada takip edebilirsiniz:
Web: https://abapsikoloji.com/
Facebook: https://www.facebook.com/abapsikoloji/
Instagram: https://www.instagram.com/abapsikoloji/
Aba Psikoloji daha sağlıklı ve mutlu bir hayat için her yaştan danışana uzman psikologlarıyla yardımcı oluyor.
Uyguladığımız IQ, EQ, dikkat, algı, yetenek ve kişilik testleriyle çocuk, genç ve yetişkin danışanlarımızın potansiyellerini keşfediyoruz.
#otizm #barışkorkmaz #otizmemaviışıkyak