Otizme Tanı Koymak

Otizm Hakkında Yanlış Bilinenler, Otizm Ne Değildir? // Prof. Dr. Barış Korkmaz

Prof. Dr. Barış Korkmaz, “otizm” serimizin bu bölümünde, otzimle ilgili yanılış bilinenleri bir araya getirip cevapladı.

Otizm serimizin önceki videoları:

Otizm Nedir, Nasıl Anlaşılır, Belirtileri ve Sebepleri Nelerdir? : https://www.youtube.com/watch?v=cp3rY…

Otizm Çeşitleri, Testleri ve  Aşamaları Nelerdir? : https://www.youtube.com/watch?v=kZpJR…

Otzimle ilgili bilinen en yanlış kanı otizmin bir hastalık olduğu. Otizmin hafif formlarının gösterdiği özellikler normal olarak kabul edilen insanlarda görülebiliyor.

Otizm ile ilgili problemler herhangi bir tedaviyle tamamen ortadan kalkmıyor. Bu problemler dikkat eksikliği ve hiperaktivite, depresyon gibi başka problemlere de dönüşebilir.

Otizm bir zihinsel engellilik değildir. Zihinsel gerilikle beraber de görülebilir fakat otzim üstün zekalı kişilerde de görülebilir.

Çevresel etkenler otizmde önemlidir. Fakat anne baba tutumu, hava kirliliği, kullanılan böcek ilaçlarının etkisi ya da televizyon karşısında çok kalmak gibi nedenlerden çok; anne karnında bazı yabancı maddelerin ve enfeksiyonların etkili olduğu gözleniyor.

Tedavisi sırasında yapılmaması gerekenler ve yanlış yapılanlar en önemli konulardan biri. Verilen ilaçları aniden kesmemek gerekiyor. Yan etkileri sebebiyle ya da arzu edildiği etkiyi göstermediğinde ailenin ilacı aniden kesmesi büyük sakıncalar yaratıyor. Bir geri tepme etkisi ortaya çıkıyor.

Eğitimin önemini reddetmek yapılan önemli yanlışlardan. Otizmin tek tedavisi özel davranışçı terapilerdir.  Aile uzun süre oyalanmak yerine erken yaşta uygun terapsileri bulmalıdır. Eğitimde ekip alışması önemlidir. Değişik branşlardan kişilerden oluşturulacak bir ekip olmalıdır. İlaçlar ancak eğitimin etkisini kolaylaştırıcı etki gösterebilir.

Aileler otizmle karşılaştığında, otizmi reddetme, olmadığını ispatlamaya çalışma, belirtileri ortan kaldırmaya çalışma gibi tepkiler verebiliyor. Bunun yerine, bir yol haritası ve çerçeve çizilmeli. Otizmi bir hastalık olarak değil, bir durum, bir insan özelliği olarak ele almak gerekli.

Otizmli çocukların iki şansı var, biri aykırı, uyumsuz ama yaratıcı; diğer grup ise tutanamayan grup. Tutanamayan gruba destek olmalı ve testlerlr üstün yanları belirlenip yetenekli olduğu alanlarda desteklenmeli. Yaşam kalitesi, ayaklarını üzerinde durma, üstün olduğu alanda kendisi geliştrime üç önemli ayak. Üçü bir araya gelirse çocuğun yaşamında çok büyük farklara yol açar.

Otizmde çocuğu ait özellikler kırıntılar şeklinde anne baba ve akrabalarda var olabilir. Bu durum otizm farkındalığı için önemli. Kendilerinde ve akrabalarında bazı özllliklerin olduğunu anlarlarsa çocuğu daha iyi anlayabilirler. Otizmin en etkili tedavi şekli otzimin kullandığı özel dili öğrenmek ve kullanmaktır.

Merak ettiğiniz soruları yorumlardan bize yazabilirsiniz.

Kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Prof Dr. Barış Korkmaz’ın “Ah Şu Otizm” kitabına şuradan ulaşabilirsiniz: https://abayayin.com/ah-su-otizm/

Aba Psikoloji olarak, uyguladığımız IQ, EQ, dikkat, algı, yetenek ve kişilik testleriyle çocuk, genç ve yetişkin danışanlarımızın potansiyellerini keşfediyoruz.

Bizi sosyal medyada takip edebilirsiniz:

Web: https://abapsikoloji.com/

Facebook: https://www.facebook.com/abapsikoloji/

Instagram: https://www.instagram.com/abapsikoloji/

#otizm #barışkorkmaz #otizmemaviışıkyak

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Şunlar da hoşunuza gidebilir

Benzer İçerikler